A weboldal cookie-kat használ, amik abban segítenek, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk.  Elfogadom
Termékek Menü

Ismerd meg Te is Őket! 3. rész: Falusi Legenda vendégház

Ismerd meg Te is Őket! 3. rész: Falusi Legenda vendégház

Legendák nyomába eredünk ezen a héten: ellátogatunk egy aprócska börzsönyi falu elbűvölő portájára, ahol mindig kedves szóval és - ha jókor érkezünk - ínycsiklandó péksüteményekkel várják a megpihenni vágyó vendéget.

A Falusi Legenda gazdasszonyával, Bujdosó Hajnalkával beszélgettem. Fogadjátok szeretettel!

Csodaszappan: Falusi Legenda… régi időket idéz… Honnan a névválasztás és az ötlet, hogy a Börzsöny aprócska falujában vendégházat nyissatok?
B. H.: A Falusi Legenda az otthonunk, a házunk egyik szárnya. Amikor hat évvel ezelőtt Szokolyára költöztünk, annyira elvarázsolt minket a hely, a ház, a környék, és olyan hatással volt a barátainkra, ismerőseinkre is, hogy tudtuk, ezt szeretnénk másokkal is megosztani. Hálásak vagyunk azért, hogy itt élhetünk, és azt tartjuk helyesnek, ha nem magunknak való módon tesszük ezt.

A név? Semmit nem tudtunk erről a házról, portáról... Időközben derült ki, hogy itt áll már 115 éve, és hogy emblematikus helye a falunak, mindenkinek volt róla sztorija, mindenki ismerte valamelyik előző tulajdonost, mindenki kíváncsi volt, mi lesz, ha a „gyüttmentek” kezére kerül, szóval, legendás házat fogtunk ki... A szállás nevén töprengve sem a Katicás Ház, sem a Fogadó a halastóhoz nem tűnt annyira találónak, mint a Falusi Legenda...

Csodaszappan: Volt szerencsénk néhány napot eltölteni nálatok. Ami fogadott: festői táj, elragadó kert, ízléses szoba, pompás étkek… a hely szelleme és az általatok sugárzott energia is olyan, hogy az ember óhatatlanul kicsit befelé fordul, számot vet önmagával, és rövid idő alatt helyre kerülnek fejben a megoldatlan dolgok, megválaszolatlan kérdések. Ki(k)nek lehet ideális választás a vendégház?
B. H.: Én azt hiszem, bárki élhet egy hely, egy tér adottságaival, vagy hagyhatja azt figyelmen kívül. Sokféle vendég megfordul nálunk, jönnek fiatal túrázók, idős, csöndre vágyó alig-nyugdíjasok, magányra vágyó életrendezők. Amit mi tudunk nyújtani, mindegyikük esetében ugyanaz: nincs tévé, nincs mikrohullámú sütő, nincsenek kütyük... Van kert, tó, hűvösség, nyugodtabb időket idéző berendezés, jó reggelik a napindításhoz, és a figyelmünk, a fülünk...

Csodaszappan: Vendégeitek számára a Csodaszappan organza tasakba bújtatott illatozó szappanvirágaival kedveskedtek, amit itt is felhasználhatnak, vagy emlékül hazavihetnek magukkal. Melyik szappant választottátok, és miért? 
B. H.: Levendulásat. Mert a levendula mindig nosztalgiát hordoz, és szerintem ez már 100 éve is így volt... Valahogy bármelyik korban múltat idéz... Ez illik a házunkhoz, meg a slow életmódhoz, amelyben élni igyekszünk...

Csodaszappan: Mennyei pékárukat készítesz: mézes kenyér, ropogós bagett, rest asszony kenyere... A belső udvaron pedig hangulatos pékműhely alakul. Csak a vendégeknek készültök ezekkel a finomságokkal?

B. H.: Eredetileg tanárok vagyunk. Miután elköltöztünk Szegedről, a pályát is elhagytuk. A céljaink és a vágyaink átrendeződtek, letisztultak. Egyre inkább arra törekszünk, hogy a házunk, a saját vállalkozásaink teremtsék meg a családunk életének feltételeit és körülményeit. Míg a nagyobbik lányunkkal itthon voltam születése után, péknek tanultam... És hát, felépítettünk egy kis műhelyt, ahol hamarosan igazán jó kézműves pékárut szeretnénk készíteni a környékbelieknek...

Csodaszappan: Tavalyi találkozásunk alkalmával mennyei mézes kenyérrel fogadtatok, amelyik olyannyira mézes volt, hogy túránk kezdetekor egy darázs is táskánk mellé szegődött útitársként. Szívesen említem a kedvenceim között, de melyik a család kedvence?
B. H.: Phű... ez az eddigi legnehezebb kérdés. Talán az a legigazabb, ha azt mondom, mindenből a jót szeretjük. Ha valamibe vaj kell, akkor abba vaj kerüljön, ha zsírral jobb, legyen benne zsír... Ha egészségtudatos kiflit vagy kenyeret sütök, akkor jó liszt legyen benne, ha más nép receptjei közül választok, akkor igyekszem a legautentikusabb variációt felkutatni... Szóval, ha jó, akkor szeretjük.

Csodaszappan: Van olyan gyors és egyszerű recepted, amit szívesen megosztanál velünk?
B. H.: Van, több is. Hadd legyen egy nem kimondottan pékáru, de ami alkalmas arra, hogy helyettesítse a kenyeret egy reggelinél, vacsoránál, nagyon egészséges és pár perc elkészíteni: csicserilepény (ez egy mediterrán étel). 1 dl csicseriborsólisztet kell összekeverni 1 dl vízzel, kis sóval, majd egy vastag aljú serpenyőbe önteni, amelyben előtte jó löttyintésnyi olívaolajat hevítettünk. Bele a massza, jó foltos-feketére, kicsit szenesre sütni, majd megfordítani. Kész. Rá egy tükörtojás, vagy valamilyen zöldségragu – a világ egyik legjobb étele...

 

Falusi Legenda elérhetőségei:

Cím: Szokolya, Kolozsvári u. 7.

Telefonszám: 06-30-594-5225