A weboldal cookie-kat használ, amik abban segítenek, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk.  Elfogadom
Termékek Menü

Ismerd meg Te is Őket! 2. rész: Pillangó Könyvesbolt

Ismerd meg Te is Őket! 2. rész: Pillangó Könyvesbolt

Máris itt van a sorozat következő része, amit Kovács-Solymosy Zsuzsival, a Pillangó Könyvesbolt megálmodójával készítettem. Az interjúból többek között kiderül, hogy hogyan nyílt meg Monor hangulatos könyvesboltja, és megtudhatjuk, hogy mit érdemes nyaralásra feltétlenül magunkkal vinni.

 

Csodaszappan: Sokan nem tudják, hogy nem tősgyökeres monoriak vagytok, így mindenképp érdekelne, hogyan esett a választás erre a városra? És honnan jött az ötlet, hogy könyvesboltot nyissatok, ráadásul Pillangó néven?
K-S.Zs.: Hű, akkor következzen egy kisregény. Az úgy kezdődött, hogy a férjem miskolci, én vajdasági vagyok; félúton, Budapesten találkoztunk. Amikor már látszott, hogy hosszú távon komolyan gondoljuk egymást, és meg akarunk állapodni, nyilvánvalóvá vált, hogy huzamosabban nem tudjuk magunkat Pesten elképzelni. Keresgélni kezdtünk; Gábor ötlete volt Monor, és nem bántuk meg. A könyvesbolt gondolata 2014 karácsonyán jött.

Évzárásként beszélgettünk, hogy mik az álmaink, a terveink: vadász legyek-e vagy katona. Elmondtam, hogy én arról álmodom, egyszer legyen egy könyvesboltunk. Szerintem Monoron jó lenne, és olyan jól el tudom képzelni, pár év múlva esetleg megvalósíthatnánk. Gábor nézett egy nagyot, hümmögött, és ennyiben is maradtunk. Pár nappal később elment sétálni, majd egyszer csak hívott és mondta: megtaláltam a könyvesboltunkat!

Kiderült, neki is tetszett az ötlet, gondolkodott, és úgy érezte, próbáljuk meg. Belevágtunk. 2015. április 2-án nyitottunk meg. A könyvesbolt hátterét az adta, hogy akkor már évek óta könyvekkel dolgoztam, és 2012-ben csináltunk is Gáborral egy saját, kis könyvkiadót. A név is innen jön, a kiadónkat hívják Pillangónak, adta magát, hogy a könyvesbolt is pillangósodjon. Hisz a könyvek olyan egyediek, színesek, a könyv lapjai úgy nyílnak, mint a pillangó szárnyai, és a pillangó szavunk volt már a legszebb magyar szó, azaz ezernyi pillangós érvünk van. :)


Csodaszappan:  Én személy szerint nagyon szeretek betérni Monoron a Pillangó Könyvesboltba, mert szívvel-lélekkel lett berendezve, a tárgyak szinte beszélnek. Két kedvencem a mentazöld szék-asztal szett, illetve a festett teáskanna. Honnan a vonzódás a régi tárgyakhoz, és hogyan szerzitek be ezeket a kincseket?
K-S.Zs.: Így születtünk. Gábor történész, hivatásból is vonzódik a régihez. Én meg gyerekkoromban padlásokra kéretszkedtem, mert régi pénzeket gyűjtöttem. Szerettük volna, ha a boltunk közvetlen, kellemes hangulatú, ahova jó bejönni, ahol jól érzi magát az ember, mint otthon. Az otthon pedig sokszor többféle stílusú, emlékekkel átitatott. A mi bútoraink jönnek, megtalálnak bennünket. Az asztal-szék hármas monori, a teáskanna viszont egészen Szabadkáról utazott hozzánk. Azután otthon igyekszünk újjávarázsolni őket, több-kevesebb sikerrel. (A székek lába rendületlenül mozog.) Az olvasóinktól is sok mindent kaptunk, felújításra vár még vagy 8 szék. Már alig várom, hogy elkészüljenek.


Csodaszappan: Megúszhatatlan a kérdés: mi a kedvenc könyved? Jó, legyen inkább az első három, amit időről-időre leveszel a könyvespolcról? 
K-S.Zs.: Nem három van, hanem harminchárom, és spórolok velük. Ha megtetszik egy szerző, akkor elkezdem összeszedni a könyveit, amiket sokszor el sem olvasok, hanem tartogatom őket, nehogy idő előtt elfogyjanak. A klasszikusoktól a kortársakig sokakat szeretek, imádom a krimit, a történelmi regényeket. És időnként, egyfajta szakmai ártalomként ifjúsági regényeket is olvasok, csakhogy tudjam, mit ajánlok az olvasóknak. :)


Csodaszappan: Itt a nyár, és a vakáció idején talán könnyebben emelünk le egy-egy könyvet a polcról. Mit ajánlanál, mi az aktuális nyári kedvenc, amit semmiképp se hagyjunk otthon?
K-S.Zs.: Ez is jó kérdés, mivel sok-sok összetevője van, hogy kinek mit ajánljunk. Nagyon általánosítva nézzük: a legkisebbeknek A kisvakond és a nyár című lapozgató vagy a Gyere velünk a strandra kihajtható képeskönyv kiváló választás, jókat lehet beszélgetni a szabadidőről, a nyaralásról. 
Az ovisok nagyon élveznék a személyes kedvencem, Pettson történeteit. Ha pedig nyár, akkor a Pettson sátorozik című kötet jó szórakozás lehet.
Frissen jelent meg Varacska – A szörny, aki mindig elkésett című mesekönyv remek illusztrációkkal és vicces, de gondolatébresztő sztorival.
A már önállóan olvasóknak két új kortárs regényt ajánlanék. Az El fogsz tűnni Wéber Anikó új regénye egy titokzatos osztálykirándulásról, összefogásról és csapatmunkáról szól letehetetlenül izgalmasan. Mészöly Ágnes Egy másmilyen nap című különleges, az átlagtól eltérő gyerekekről szóló történetei magával ragadják az olvasót, szórakoztatnak és bevezetnek egy másmilyen nap, egy másmilyen világ részleteibe.
Különleges könyv a Csillagképek – Az égbolt felfedezése című ismeretterjesztő kötet is. Nagyon praktikus, hisz segít könnyen felismerni a különböző csillagképeket, egy-egy augusztusi, hullócsillagleső éjszakán kitűnő szórakozás lehet.
Az Egy kutya bakancslistája mindenkinek való. Szívmelengető és könnyfakasztó, izgalmas és vicces. Mondhatjuk, hogy ez 2017 nyarának sikerkönyve, méghozzá joggal. 
Az izgalmakat kedvelők figyelmébe ajánlom John Grisham új regényét, A súgót. A jogi thriller azt is elfeledteti velünk, hogy éppen kánikula van.
Megjelent Jodi Picoult Apró csodák című új regénye, mely érzékeny témát vesz górcső alá. Alázattal, empátiával közelít a kiváltság, előítélet és igazság kérdéséhez.
Müller Péter Részeg józanok című regénye az első ifjúkori kisregénye volt, amit most, ötven év elteltével újraírt. A történet egy paraszti mélynyomorból fölkerült, önpusztító sorsot élt színész zseninek és orvosnőjének, egy zsidó származású pszichiáternek a szenvedélyes szerelmérők és halálba rohanásáról szól.


Csodaszappan: Rendhagyó módon nálatok azonban nem csak könyvek kaphatók. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy városunkban egyedülálló a kezdeményezésetek, hiszen a polcokon helyet kaptak a monori és Monor környéki kézműves termékek: bort, horgolt ékszereket, lekvárokat és természetesen a Csodaszappanokat is vásárolhatunk az olvasnivaló mellé. Hogyan vált be különleges termékpalettátok?
K-S.Zs.: Lassan, de biztosan. Egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt, mi pedig pont emiatt, egyre jobban bővíteni akarjuk a helyi, kézműves, egyedi termékeink palettáját. Közel áll az ember szívéhez az, ami itt készült. A miénkhez is, a vásárlóinkéhoz is.


Csodaszappan: Zárásként egy kihagyhatatlan szappanos kérdés: melyik a kedvencetek és miért?
K-S.Zs.: A citromfüves – mert nem tudok az illatával betelni. Van is egy illatozó példányunk. Ha kicsit elfáradok, vagy csak elhagy az ihlet, felállok és megyek szaglászni. Megnyugtat.

 

A Pillangó Könyvesboltot az alábbi elérhetőségeken kereshetitek, ha könyvre vagy kézműves helyi termékekre lenne szükségetek:

Cím: Monor, Forrás köz 2.

Facebook: Pillangó Könyvesbolt

Telefon: +36-20-288-5418

E-mail: konyv@pillangokiado.hu

Honlap: www.pillangokiado.hu